18. syyskuuta 2014

Ylös, ulos ja liikkumaan!

Tällä kertaa blogissa ajatuksia uudesta Pirkkalan päiväkodistamme, TemppuVekarasta. Mikäs olisikaan heille luontevampi aihe käsiteltäväksi kuin liikunta? 

Iloinen syystervehdys kaikille Vekaran blogia lukeville täältä Pirkanmaalta!

Päiväkoti TemppuVekara on ollut nyt kuukauden verran toiminnassa ja siksipä ajattelimme kirjoittaa teemasta nimeltään liikunta, sillä onhan se meidän painopistealueemme. Monet kiinnostuneet ovat myös kyselleet, että miten se teidän liikuntakasvatuksenne oikein eroaakaan muista, niinsanotuista tavallisista päiväkodeista? Siispä kerromme teille nyt suuren salaisuuden, joka ei itse asiassa ole salaisuus ollenkaan! Nimittäin enemmän kuin mielellämme viemme lasten liikuntakasvatuksen ilosanomaa eteenpäin kaikin tavoin.

Jumppahommissa! Lupa kuvaan saatu vanhemmilta :)


Kun katsoo pientä lasta, olipa hän sitten vauva tai viisivuotias, ei liene vaikeaa päätellä mitkä ovat lapselle ominaiset tavat oppia. Lapsi kasvaa ja kehittyy tutkimalla, liikkumalla ja leikkimällä. ”Up & Go!” sanoo jo kansainvälinen vaippamainoskin ja suomennettuna tuo slogan voisi hyvin olla ”Ylös ja liikkumaan!” tai ”Ei kun menoks!”. Tätä kehoitustahan meidän ei tarvitse lapsille antaa, he kun touhuavat ja liikkuvat kaiken aikaa jo ihan luonnostaankin. 

TemppuVekarassa me kasvattajat näemme lapsen aktiivisuuden ja liikunnan osana kaikkea lapsen toimintaa. Se ei saa olla vain yksittäisiä salijumppahetkiä kerran viikossa, vaan läpäisyperiaatteella luonteva osa ihan jokaista lapsen päiväkotipäivää. Aikuisen tehtävä on luoda puitteet ja mahdollisuudet sekä järjestää toiminta siten, että lapsen motoriset taidot kehittyvät ja harjaantuvat. Haluamme kyseenalaistaa lapsen liikkumista koskevat kiellot ja rajoitteet sekä miettiä, ovatko ne  perusteltuja vai saako meillä luvan kanssa juosta, kiivetä, hyppiä ja riehua? Liikuntakasvatuksen mahdollisuudet ovat rajattomat. Liikunnan keinoin lapsi oppii niin matematiikkaa, äidinkieltä, ympäristökasvatusta kuin myös keskittymistä ja tarkkaavaisuuden suuntaamista sekä korvaamattomia yhteistoiminta- ja vuorovaikutustaitoja. Meillä TemppuVekarassa siis leikitään, lauletaan, retkeillään, patikoidaan, pulkkaillaan, hiihdetään, palloillaan, tanssitaan, kiipeillään, rakennetaan, kieritellään, vieritellään, hullutellaan ja riehutaankin joskus, kaikkea sopivassa suhteessa. 

Metsäretket, osa liikunnallista arkea


Tässä kohdin voi todeta, että kuten kaikki kasvatus ja opetus, myös liikuntamyönteisyyskin, on pitkälti asennekasvatusta yhdessä perheiden kanssa. Liikunnallinen elämäntapa omaksutaan jo aivan pienenä, yhdessä aikuisten ja toisten lasten kanssa tehden ja touhuten. Eli juuri sitä liikunnallista arkea eläen. Aikuisen tehtävä on kannustaa, rohkaista, tsempata ja houkutella. ”Tule mukaan, mennään yhdessä!”

Liikunnallista syksyn jatkoa kaikille toivottaen,

TemppuVekaran väki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti