22. helmikuuta 2016

Saisinko milkkiä pliis!?


Raahen VilliVekarassa on jo pidemmän aikaa puhuttu eri maan kieltä, nimittäin englantia.

Nykypäivänä lapset törmäävät englanninkieleen monessa eri paikassa sillä tietokone, pelit, musiikki, satuhahmot ja televisio ovat tulvillaan vieraskielisiä sanoja. Nämä sanat heräävät eloon leikeissä, lasten omaksuessa vieraskielisiä sanoja ymmärtämättä, että sehän on esimerkiksi englantia! Päiväkodissa Vihaiset linnut, eli Angry birds osattiin sanoa englanniksi ja ystävähän on friend, kiitos Lego friendsien.

Uuden kielen oppiminen tulisi olla mukavaa ja innostavaa, sillä näin madalletaan kynnystä oppia sekä käyttää vierasta kieltä arjessa. Englannin opetus alkaa kouluissa vasta kolmannella luokalla, ja jo päiväkoti-ikäisten lasten kanssa onkin otollista opetella leikinomaisesti vieraita kieliä, koska lapset ovat innokkaita ja herkkiä oppimaan uutta. Tärkeintä ei ole, että onko sana kieliopillisesti oikein tai miten lapsi sanan lausuu, kunhan vain rohkaistutaan käyttämään uusia ja vieraita sanoja!

Muistamme kuitenkin, että tärkeintä on ensin opetella oma äidinkieli. Vasta sitten opettelemme omaan tahtiin uutta kieltä.

VilliVekaran lapset ovat kertoneet käyttäneensä englantia esimerkiksi matkustaessaan ulkomailla. 

”Minä tilasin jäätelöä ihan itse. Sanoin pink icecream, strawberry please!” ja olipa joku eskarilaisista osannut neuvoa isosiskoa englannin läksyissä, huikaten sohvalta hyvän sarjakuvan lomasta, että lihapulla on ”meetbool”, kun sisko oli asiaa pohtinut.

Englanti on ollut osana päiväkodin arkea ihan päivittäisissä asioissa, kuten esimerkiksi hyvää huomenta toivotettaessa ja kotiin lähtiessä. Good morning ja Bye bye sujuu jo melkein kaikilta lapsilta oikein hienosti. 


Tänä vuonna Vilkkailla on kaksi pienryhmää; eskarit ovat vihreitä kaloja ja 4-5 -vuotiaat ovat keltaisia kettuja. Ryhmien nimet on mietitty yhdessä ja lapset halusivat oppia ryhmänsä nimen myös englanniksi.



Viikonpäivät opettelimme mukavan laulun ansiosta ja nimesimme ne myös aamupiiripaikalle.

"Monday, tuesday, wednesday, thursday,
friday, saturday, sunday too.
One, two, three, four, five, six, seven,
each day different, everyday new."

What day is it today? kysymme aamupiirillä ja lapset osaavat vastata, ”Today is Monday!” 


Olemme yhdistäneet kielen ja kulttuurin myös tapakulttuuriin. Viime keväänä pidimme englantilaisen teehetken ja aina kun pidämme “enkkutuokion”, aloitamme laululla, jossa kätellään kohteliaasti kaveria ja toivotetaan hyvää päivää eli ”Good day, good day to you…” Englantilaisethan ovat tunnetusti kohteliaita ja käytöstavat ovat heillä hallussa.

Vietämme päiväkodissa myös teemaviikkoja, ja erilaisissa projektityöskentelyissä onkin otollista ottaa uusia sanoja käyttöön. Esimerkiksi avaruusviikolla mietimme avaruusaiheisia sanoja englanniksi ja ystävänpäivänä opettelimme värejä sydänleikin muodossa.

”Close your eyes! What´s missing? Yellow heart is missing!”



Iloisia hetkiä kielten parissa toivottaa,
VilliVekaran poppoo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti