11. helmikuuta 2016

Kuinka rakennetaan jäätalo?

Limingan VekaraKulmassa itse rakennettu jäätalo koristaa päiväkodin pihaa ja tuo iloa lapsille. Jäätalon suunnittelussa voi käyttää mielikuvitusta talon muodon suhteen, mutta rakennusprosessi on sama talon tyypistä riippumatta. Miten jäätalo sitten rakennetaan? Annetaan VekaraKulman väen kertoa!


Maitopurkkeja jäätalon rakentamiseen tarvitaan noin 500. Meidän 40 lapsen päiväkodissa alamme kerätä hyvin huuhdeltuja purkkeja jo marraskuun alusta. Purkkeja ei missään tapauksessa saa pusertaa littaan, mutta kaula on syytä aukaista kokonaan auki jo tässä vaiheessa.

Tammikuun suunnittelupäivän lopuksi me aikuiset täytimme kaikki purkit vedellä pihalle jäätymään. Kannattaa huomata, että purkeille pitää jättää pieni väli, jotta ne pääsevät kunnolla jäätymään. Purkki on jäätynyt kauttaaltaan, kun kartonki on ratkennut. Muutoin purkki saattaa osoittautua jääpulloksi, joka kastelee vaatteet ikävästi.

Lapset vetävät pulkilla jäiset purkit revintäpaikalle, jossa isoon saaviin revitään kartongit. Tämän jälkeen ”jäätiilet” vedetään rakennuspaikalle. Käytäntö on opettanut, että kartonki repeää parhaiten vastapäivään kiertämällä. Repimisessä voivat auttaa myös lapset, joskin usein viimeistely jää aikuisille. Kartonki käy edelleen ihan hyvin kierrätettäväksi.



Tämänkertainen jäätalomme on erään lapsen suunnitelma muumitaloa mukaillen. Talon rakentamiseen tarvitaan pakkaspäivä, vettä kastelukannuun ja muutama pulkallinen puhdasta pulverilunta. Epäpuhtaudet ”muurauslumessa” kostautuvat keväämmällä.

Seuraava on varmaankin aikuisen hommaa, mutta lapset auttavat mielellään ojentamalla tiiliä ja hakemalla pulverilunta. Jäätalon rakennus aloitetaan asettelemalla ensimmäinen jääkerros maahan. Seinänalun päälle lisätään pulverilunta ja uusi seinäkerros rakennetaan varovasti lumen varaan. Tämän jälkeen kastellaan seinää ja lumetetaan nopeasti jäätiilien raot. Seuraavaksi lumi kostutetaan uudelleen, uusi lumi kasataan seinän päälle, asetetaan uusi kerros jäätiiliä ja niin edelleen. Kerrallaan kannattaa tehdä noin metrin pätkä, mutta jatkaa voi saman tien. Aluksi seinä on arka tönäisyille, mutta kestää parin tunnin päästä vaikka kiipeillä, pakkasesta riippuen.


Jos talolle halutaan tehdä katto, aletaan jäätiiliä asettaa seinän päälle poikittain samalla tavoin lumella muuraten. Kun yksi kerros on jäätynyt, asetellaan seuraava vaakatiilirivi edellisen päälle aina sisemmäksi ja sisemmäksi, kunnes ajan kanssa katto kohoaa ja sulkeutuu. Ikkunoita ei tarvita, sillä valo jäätaloon tulee läpi sen seinistä. Ja juuri siinä onkin talon viehätys!

Turvallisuussyistä talo kannattaa olla suljettuna nollakeleillä. Jäätalon kuntoa tulee muutenkin tarkkailla, ja jossain vaiheessa katolliselle talolle on tehtävä juhlallinen kevätriitti, jäätalon romautus.

Talvisin terveisin,
VekaraKulman väki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti