7. marraskuuta 2016

Matka maapallon ihmeisiin

Oulun TaikaVekaran teemana on tänä vuonna Yhteinen maapallo, jota on lähestytty ryhmittäin, lasten mielenkiinnonkohteet huomioiden. Yhteisenä ajatuksena on miettiä yhdessä lasten kanssa, että miten me vaikutamme omalla toiminnallamme ympäröivään maailmaan. Tutustumme lasten innostuksen ja kiinnostuksen mukaan eri kulttuureihin ja kotimaan sekä eri maiden eläimistöön ja ympäristöön. Lasten osallisuus ja yhdessä tekeminen korostuvatkin toiminnassa.

Velhojen ryhmän 3-5 -vuotiaita lapsia kiinnostaa maapallon eri maat ja niiden eläimistö. Lasten palaverissa yksi lapsista kysyi, että onko jossain maa, jossa voi aina tehdä lumiukkoja? Yhdessä lasten kanssa lähdimmekin seikkailulle Pohjois- ja Etelänavalle, joissa kohtasimme monenlaisia arktisia eläimiä. Tutustuimme jääkarhuun, pingviineihin sekä naaliin. Velhojen ryhmässä vietettiin eräänä perjantaina Arktisten eläinten -teemalla lelupäivää, jolloin lapset saivat tuoda kotoa teemaan liittyviä eläinleluja. Päiväkotiin saapuikin vierailulle jääkarhuja, kolme erikokoista pingviiniä sekä hylkeitä ja niiden poikasia eli kuutteja. Päiväkotimme seinälle oli ilmestynyt myös kuvia tutuista eläimistä koti-Suomen metsistä ja napajäätiköiden eläimistä. Lapset keksivät hetkessä mitä eroa on jääkarhulla ja karhulla. Kettu ja naali eli napakettu olivat myös helppo erottaa turkin väristä. Opittiinpa myös, että pingviinejä on useaa eri lajia ja ne ovat erikokoisia. Keisaripingviini kiinnosti lapsia sen verran, että siitä rakennettiin kanaverkosta, sanomalehdistä ja maalaamalla aidon kokoinen pingviini päiväkodille. Lapset ovat saaneet paljon tietoa eläimistä teemaan liittyvistä tietokirjoista, joita on Velhojen ryhmässä luettu ahkerasti. Kaikki saivat tuoda kotoa oman eläimen näytille ja paljon olikin lapsilla nähtävää, kun penkin päälle ilmesty valtava eläinten kirjo. Matkamme jatkuu pian uusiin eri maailman kolkkiin ja seikkailuihin. Se, mihin maanosaan jatkamme seuraavaksi selviää, kun lapset saavat kertoa mikä heitä kiinnostaa ja mihin maahan he haluavat seuraavaksi matkustaa.


Pienempien Haltioiden ryhmässä teeman käsittely on lähtenyt liikkeelle lasten lähiympäristöstä ja tutuista eläimistä.

Haltiat viettivät eläinten viikkoa 4-10.10., jolloin lapset saivat tuoda päiväkotiin omat pehmoeläimet. Niiden kanssa on leikitty ja liikuttu. Pääsivätpä pehmolelut retkellekin mukaan. Viikon aikana lasten kanssa keskusteltiinkin paljon eläimistä.



Lapset ovat pohtineet mihin eri eläimet kuuluvat: maatila-, koti- vai metsäneläimiin. Eläinten tavoin on myös liikuttu ja äännelty. Liikkumistavat lapset saivat tietenkin päättää itse.

Satujumpalla käytiin ”Metsäretkellä”. Mielikuvitus vei lapset ihanasti mukanaan. Teimme hienon mielikuvitusmatkan liikunnallista polkua pitkin metsään tapaamaan Oona Oravaa, joka kertoi omista lempileikeistään. Niitä leikkejä, kuten Karhu nukkuu ja Seuraa johtajaa, sitten mekin kokeilimme.


Eläinviikko päättyi retkeen Oulun Yliopistolliseen Eläinmuseoon. Pienimmät kulkivat kärryissä ja isommat jaksoivat, pieniä kärryissä istumishetkiä lukuun ottamatta, kävellä koko matkan. Nautimme Kuivasjärven maisemista ja söimme eväitä Yliopiston lähettyvillä. Lapset kiertelivätkin museossa innoissaan katsellen eri eläimiä. Parhaiten mieleen jäivät isot eläimet kuten hirvi ja karhu sekä mahdollisuus kokeilla kuinka pehmeitä ja karheita turkkeja eläimillä on.



Viikko olikin lapsista niin mielenkiintoinen, että eläimet ovat pysyneet mukana arjen puuhissa senkin jälkeen. Teeman käsittelyä jatketaankin niin pitkään kuin lasten mielenkiinto riittää.

Samalla kun pohdimme eläinten huolenpitoa, harjoittelemme myös kaveritaitoja. Miten huomioimme kaveria ja kuinka voimme auttaa toista tarvittaessa? Leikkien, keskustelujen, arjen toimien ja kirjallisuuden kautta käsittelemme toisen kunnioittamista, huomioimista jsekä erilaisuutta.

Aurinkoisin terveisin,
Koko TaikaVekaran poppoo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti