15. marraskuuta 2016

Ilo kasvaa liikkuen

Tervehdys Kempeleen TouhuVekarasta! Toimintamme on lähtenyt jälleen kivasti käyntiin elokuun aloituksen jälkeen. Uusien lasten kanssa on tutusteltu ja uusia käytäntöjä on opeteltu yhdessä. Meillä TouhuVekarassa painotetaan liikuntaa osana arjen toimintaa. Uudet lasten liikunnan suositukset olemme ottaneetkin tarkasteluun ja toteutukseen kaikissa ryhmissä. 

Uusien lasten liikuntasuosituksien mukaan alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa. Sen tulisi muodostua kevyestä liikunnasta, reippaasta ulkoilusta sekä erittäin vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta. Osa liikunnasta tulisi toteutua varhaiskasvatuksessa, osa kotona.

Valitettavasti lasten liikkuminen on vähentynyt, vaikka riittävän liikkumisen tiedetään olevan edellytys lasten terveydelle ja hyvinvoinnille. Tutkijoiden mukaan jo alle kolmivuotiaidenkin fyysinen aktiivisuus on riittämätöntä ja päivittäinen liikuntasuositus ei toteudu kolmanneksella 3–6 -vuotiaista lapsista. Tämän vuoksi olemme TouhuVekarassa lähteneet tutkimusmatkalle kohti liikkuvampaa varhaiskasvatusta! 


Olemme lähteneet mukaan Ilo kasvaa liikkuen –kampanjaan, jonka tavoitteena on liikuntamyönteinen toimintakulttuuri varhaiskasvatuksessa. Kyse on ennen kaikkea liikkumisesta ja hyvinvoinnista osana arjen pedagogiikkaa. Jokaisella lapsella tulisi olla päivittäinen mahdollisuus monipuoliseen liikkumiseen sekä liikunnan iloon, sillä liikkuminen on lapsen oikeus.

Kampanja kestää 3-4 vuotta, jonka tarkoituksena on kehittää ja lisätä lasten liikkumista pienin askelin. Liikkeelle lähdetään pienten kehittämiskohteiden kautta. Tavoitteena on, että pienten askelten toimintatapaa toteutetaan läpi koko prosessin. Ensimmäiseksi askeleeksi olemme valinneet liikunnan lisäämisen kotona vanhempien kanssa. Innostamme vanhempia liikkumaan lasten kanssa jumppapupun kanssa viikonloppuisin. Pupu on jo hyvä tuttu ja kaveri päiväkodin lasten kanssa, sillä olemme jumpanneet pupun kanssa ahkerasti myös päiväkodissa. 


Olemme ottaneet hiljalleen käyttöön päiväkodissamme myös kiertävän jumppapussin, joka kiertää perheiden luona viikonloppuisin. Pussista löytyy jumppapupu sekä lisäksi pieni vihkonen, johon perheet saavat kirjoittaa tarinoita ja vinkkejä siitä, miten he ovat pupun kanssa liikkuneet viikonlopun aikana. Tarinat ja vinkit käymme lasten kanssa läpi sekä keskustelemalla että liikkumalla. Näistä vinkeistä ja tarinoista hyödymme niin me täällä päiväkodissa kuin tietenkin myös muut perheet.

Pupu on päässytkin jo mukaan metsäretkille tutustumaan luontoon, hyppimään trampoliinille, mökkeilemään, shoppailemaan kaupungille ja jopa unikaveriksi. Tarvitseehan pupukin lepoa liikkumisen ohelle!

Mukavaa talven odotusta toivottaa, 
TouhuVekaran väki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti