14. huhtikuuta 2016

Linnunpönttötalkoot

Tervehdys Ylöjärven VekaraMetsästä! Päiväkodissamme painottuva luonto- ja seikkailuliikuntakasvatus näkyy ryhmissämme kevään koittaessa monin eri tavoin. Tässä kurkistus Sammalpesän alle 3-vuotiaiden ryhmän erään keskiviikkoaamun linnunpönttötalkoisiin.


Iloksemme olemme saaneet huomata, kuinka kevät on pikkuhiljaa alkanut tehdä tuloaan talven jäljiltä. Lumet ovat sulaneet, auringonpaiste lämmittää jo mukavasti ja muuttolinnut tekevät paluutaan koto-Suomeen. Me olemmekin Sammalpesässä lasten kanssa aloittaneet kevään merkkien tutkailun tutustumalla lintujen maailmaan. Maaliskuun alussa käynnistyi YLE:n Miljoona linnunpönttöä -kampanja. Tämän kampanjan tarkoituksena on nostaa Suomen oksistoon nimensä mukaisesti jopa miljoona linnunpönttöä eri puolilla Suomea toukokuun 2017 loppuun mennessä. Nämä miljoona pönttöä ovat erinomainen ensiapu kolopesijöiden alati pahenevaan asuntopulaan. Kampanjaan voi osallistua tarkastamalla vanhojen pönttöjen kunnon, rakentamalla uusia ja rekisteröimällä ne kartalle sekä kysymällä pönttöjen ripustuspaikkoja omasta kylästä tai kunnasta. VekaraMetsässä tartuttiin tuumasta toimeen ja ryhdyttiin pönttötalkoisiin. 

Linnunpönttöjen rakennustalkoisiin saimme avuksemme päiväkotiin herrasmiehen, jolla oli monenlaista tietämystä linnuista sekä erinomaista taitoa rakentaa linnuille sopiva ja pätevä pönttö. Tarkoituksenamme oli rakentaa linnunpönttöjä kaksin kappalein ja tämän jälkeen rekisteröidä ne Miljoona linnunpönttöä -kampanjan nettisivuille. Ja näin toimittiin!


Pönttöjen rakennustalkoissa tarvikkeinamme oli karheaa lautaa, joista tuli seinät ja pohja sekä vankempaa lautaa kestäväksi pöntön katoksi. Tarvitsimme myös nauloja, vasaran, rautalankaa sekä paksua sähköjohtoa ripustamiseen. Ja kyllä se rakentaminen oli hauskaa! Pienet lintuasiantuntijat osallistuivat mielellään ja hymyssä suin pönttötalkoisiin. Nikkarointien lomassa jutustelimme ja pohdimme, että minkähän laisia asukkaita mahdamme pönttöihin kevään aikana saada? Tapaammeko kenties tali-, sini- tai kuusitiaisen? Vaiko ehkä varpusen, tervapääskyn tai kottaraisen? Tämä oli siitä mukava projekti, että se ei pääty pöntön valmiiksi saamiseen. Projekti jatkuu läpi kevään, kun jäämme pienten lintutieteilijöiden kanssa uteliaina odottamaan tulevia asukkaita.

Iloista kevättä toivottaa,
VekaraMetsän väki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti