11. huhtikuuta 2016

Kielen kiemuroita

Tänään vietetään suomen kielen ja Mikael Agricolan, suomen kirjakielen isän, päivää. Kieli- ja kulttuurikasvatukseen painottuneessa Ylöjärven SatuVekarassa juhlapäivä huomioitiin kunkin ryhmän viikko-ohjelmassa erityisellä tavalla. 


Ryhmissä suomen kielen päivään tutustuttiin tekemisen kautta. Jokainen ryhmä saa kerran viikossa jumppasalin omaan käytössä, jossa onkin tällä viikolla jumpattu teemaan sopivasti muun muassa kehoaakkosia tehden. Viikon myötä myös erilaiset aakkoslaulut ovat tulleet lapsille tutuiksi. Olemme saaneet päiväkodillemme myös muutamia aapisia vierailulle, joita onkin tutkittu suurella mielenkiinnolla. 

Yhdessä alle 3-vuotiaiden ryhmässä teemaa lähestyttiin jutellen siitä, mitä suomen kieli on. Tähän useat lapsista vastasivat esittelemällä omaa kieltään. Havainnollistamiseksi ryhmän aikuinen puhui muutamia lauseita eri kielillä, joka konkretisoi lapsille oman kielen ja sen ymmärtämisen merkitystä. Viikon mittaan päiväkodissa on harjoiteltu kirjaimia esimerkiksi oman nimen tunnistamisen kautta. Mukaan on yhdistelty myös askartelua, loruttelua ja lauleskelua. Kaikkein pienimmillekin oman nimen tutkiminen ja tunnistaminen on ollut hurjan tärkeää ja lokeroita koristavat nimikirjaimet sekä niiden tekeminen olivat tärkeässä roolissa. 



Päiväkodin 4-5 -vuotiaiden ryhmä järjesti viikon loppuhuipennukseksi muiden ryhmien lapsille ja aikuisille teatteriesityksen. Lapset olivat itse pääroolissa niin suunnittelussa kuin esityksessäkin. Lapset sanoittivat tarinaansa itse sadutuksen muodossa, josta lopulta koottiin näytelmän käsikirjoitus. Tarinassa jokainen lapsi on saanut itsensä näkyviin ja äänensä kuuluviin. Esityksen suunnittelun takana on ajatus lapsen kielellisen kehityksen kehittämisestä, rohkaistumisesta heittäytymään ja ilmaisemaan itseään.


Päiväkodin teema keväälle 2016 on suomalaiset sadut ja jo vuoden ensimmäisessä suunnittelupäivässä halusimme nostaa tämän liputuspäivän esiin toiminnassamme. Muuten kevään mittaan suomalaisia satuja on käsitelty esimerkiksi draaman, leikin, liikunnan ja kädentaitojen kautta. 

Mukavia hetkiä suomen kielen parissa toivottaa,
Lastenhoitaja Satu ja koko SatuVekaran väki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti