12. lokakuuta 2015

Viikko ekoilua VekaraKulmassa

Vekaran Ekoteko –kampanja on parhaillaan hyvässä vauhdissa! Annoimme haasteeksi jokaiselle päiväkodille toteuttaa mieleisensä ekoteon yhdessä henkilökunnan ja lasten kanssa. Kampanjan avulla halusimme tuoda ekologisuuden ja ympäristöystävällisyyden teemaa esille, sillä nämä ovat arvoja, jotka ovat tärkeitä myös meille Vekaroille. Lisäksi halusimme kannustaa päiväkoteja toden teolla pohtimaan miten ekologisuus ja kestävä kehitys voidaan päiväkodeissa ottaa huomioon, lasten kanssa tietenkin! Limingan VekaraKulmassa varattiin kokonainen viikko teeman käsittelyyn. Nyt pääsemmekin kuulemaan, mitä kaikkea päiväkodissa oikein tehtiin.


Meillä VekaraKulmassa tiedetään nyt miksi ja miten kannattaa jätteet kierrättää!

Viikko alkoi sillä, että tutkimme miksi onkaan hyvä kierrättää ja miten kierrätysasiat on hoidettu meidän päiväkodissamme tällä hetkellä. Kaikelle arjessa syntyvälle jätteelle löytyi kuin löytyikin oma paikkansa. Lapsilla tuntuikin olevan tieto hallussa jo ”kierrätys” -muskarissa. 

Seuraavaksi päätimme siivota päiväkodin pihan. Työnjako oli selvä: aikuiset haravoivat samalla kun lapset lastasivat pulkat ja vetivät roskat portille. Haravointijätettä lastattiin kaksi jättisäkillistä, jotka tietysti käytiin kippaamassa Limingan puutarhajätteen keräyspaikalle, jossa siitä tehdään multaa kunnan puistoihin.



Kun siivousvauhtiin oli kerran päästy, niin päätimme siirtyä siivoamaan päiväkodin viereistä metsää! Jonkun tyhmän aikuisen pullo- ja juomapurkkikaatopaikan siivosimme kokonaan ja pakettiautollinen saatiin myös naulaisia vaarallisia lautoja kerättyä, jotka olivat sikin sokin metsään heitettynä. Valitettavasti lautoja kuitenkin jäi metsään meidän ahkerasta siivouksesta huolimatta. Keväällä palaamme metsään siivoamaan lisää!


Mitä muuta voisimmekaan viikon aikana vielä tehdä? Onneksi Inkan ja Teemun äiti on töissä Oulun Jätehuollossa ja hän järjestikin meille mieluisan vieraan seuraavaksi aamuksi! Oiva Roina –varis saapui päiväkotiimme ja kertasi vielä miten tulee kierrättää niin, että jätteestä saadaan kaikki hyöty irti. Varmuuden vakuudeksi lähdimme koko joukkolla vielä linja-autoretkelle paikanpäälle Ruskon jätekeskukseen. Siellä varmistimme itse, että miten jätteet lajitellaan. Oivapisteelle päätyivät metsästä siivotut metallit ja lasit. Lajitteluareena Lareen veimme puolestaan lahot laudat ja tiiliskivet kivien keräyskasaan. Tuliaisiksi Ruskosta saimme monta mielenkiintoista vehjettä, joista talven aikana VekaraKulman verstaalla tehdään vielä ties mitä.



VekaraKulman viikko olikin täynnä monen moista ekoilua. Nyt on niin lapsilla kuin aikuisillakin reppu täynnä tietoutta ekologisuuteen, ympäristöystävällisyyteen ja lajitteluun liittyen!

Syksyisin Ekoterveisin,
VekaraKulman porukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti