16. joulukuuta 2014

Joulun odotusta aistikalenteriin tutustuen

Tällä kertaa blogissa joulun odotuksestaan kertoilevat Kempeleen TouhuVekaralaiset. Onko aistikalenteri kaikille jo tuttu juttu? Jos ei, niin viimeistään tämän kirjoituksen jälkeen on!

TouhuVekaran Vipeltäjien joulukalenterista avautuu tänä vuonna erilaisia aistikokemuksia. Aistikalenterissa tarjoamme lapsille kokemuksia kaikille aisteille ja ryhmän jokainen lapsi saa päivittäin kokea uuden elämyksen. Kalenteria varten lapset maalasivat itse suuren taikalaatikon.






Kuullessaan kulkusen kilinän, lapset tietävät, että on aika avata joulukalenteri. Lapset saavat jokainen vuorollaan nostaa pussista omalla nimellään varustetun tonttukortin. Kyseinen lapsi saa sitten avata taikalaatikon, josta hän löytää jonkin välineen aistikokemuksen luomiseksi. Yhdessä lasten kanssa pohdimme, mikä esine/asia on ja mitä sillä voisi tehdä.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä avasimme kalenterin ensimmäisen kerran. Jännityksen määrä oli valtava, kun yksi lapsi sai ensimmäistä kertaa avata taikalaatikon kannen! Kalenterista lapsi löysi suuren mustan kartongin. Lapset ihmettelivät kartonkia ja huomasivat sen olevan täynnä pieniä reikiä. Ihmetys oli suuri, kun pelkästä kartongista muodostui piirtoheittimen avulla upea tähtitaivas! Lapset katsoivat tähtiä lumoutuneina ja uskaltautuivat hetken ihmeteltyään tutkimaan seinälle ilmestyneitä tähtösiä lähempää. Lasten riemu oli ihanaa katseltavaa! 



Kalenterissa lapset pääsevät käyttämään ja kokemaan erilaisia elämyksiä haju-, kuulo-, tunto-, näkö- ja –makuaistein. Tuoksuttelemme esimerkiksi kanelia, tunnustelemme sileitä kiviä, katselemme valon ja kristallin luomia värejä, kuulostelemme lumen narskuntaa ja maistelemme piparia.

Toisen joulukuun viikon aloitimme tunnustelemalla meritähteä. Lapset tunnustelivat tähteä ihmeissään ja kysymyksiä sateli: ”Onko se oikea? Mistä se on tullut? Elääkö se enää? Miten se on noin suuri?” Tähti kiersi lapsilla monta kertaa, niin ihmeellinen se oli. 




Vipeltäjät pääsevät vielä avaamaan kalenterin monta kertaa ennen joulua ja pääsevät kokemaan vielä useita pieniä elämyksiä. Mukavaa Joulun odotusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti