13. elokuuta 2015

Makoisat ruokaterveiset PikkuVekarasta

Keittiössä käy iloinen kuhina. Kädet on pesty, essut ja leivontamyssyt puettu ja oma paikka haettu yhteisen pöydän ympäriltä. Jee! Tänään me leivotaan! Noin kuusi lasta mahtuu hienosti pöydän ympärille ja hauskassa puuhassa sopu antaa sijaa. Aikuinen antaa ohjeita ja jakaa vuoroja. Nyt saa Anja kaataa jauhoja puolen litran mitalla. Kalle saa lisätä jauhojen sekaan lusikalla leivinjauhetta. Eipä mene kauaakaan kun on taikina valmis. Nyt saa maistella! Tulikos hyvä taikina? Mitäs kaikkea tähän taikinaan laitettiinkaan? Maistuuko taikina ihan piimälle niin kuin alussa epäilitte? Kun on saatu herkullinen välipala uuniin paistumaan, löytyy usein vielä innokkaita tiskareitakin leipojien joukosta.


Kuluneen vuoden aikana on syntynyt sosiaalisessa mediassa ja lehdissä aika ajoin puhetta päiväkodin ruokailusta ja lapsille tarjotun ruuan laadusta, monipuolisuudesta ja terveellisyydestä. Miten on ruokailun laita meillä Oulun PikkuVekarassa?

Aamupuuro valmistetaan päiväkodilla. Puuron kanssa tarjoamme myös leipää ja jotain tuorepalaa, kuten porkkanaa, kurkkua tai hedelmää. Tarjolla voi olla myös pähkinöitä ja rusinoita. Lounaat tulevat päiväkotiimme Kauppurin lounaalta. Ruoka on perus kotiruokaa kuten esimerkiksi keittoja, kastikkeita tai pihvejä perunoiden kanssa. Ruuan kanssa on aina tarjolla salaattia tai vihannespaloja/hedelmäpaloja, joita kannustamme lapsia vähintäänkin maistamaan esimerkiksi vihannesmittareita kannustimina käyttäen. Jokaisesta maisteluannoksen syömisestä saa värittää mittarista numeron. Välipalat tehdään päiväkodilla ja myös lapset itse pääsevät silloin tällöin tekemään esimerkiksi sämpylöitä koko päiväkodille.

Talvella 2015 teimme itse terveellistä välipalaa. Oli muuten hyvää!


Olemme tutustuneet lähellä kasvatettuihin kasviksiin ja kasvattaneet myös itse esimerkiksi perunoita päiväkodin pihan pienellä perunamaalla. Itse kasvatetuista perunoista onkin ollut hauskaa tehdä makoisia rieskoja syksyisin. Päiväkodin pihamaalta löytyy vadelma- ja herukkapensas ja viereisestä metsästä on poimittu ja maisteltu marjoja sekä sieniä. Metsän antimista on saatu aikaan monet herkulliset marjasoseet ja piirakat ja onpa kerran maisteltu metsäsienipiirakkaakin. Suunnitelmissa olisi istuttaa päiväkodin pihalle vielä ainakin muutama omenapuu, jotta muutamien vuosien päästä päästäisiin ehkä vielä omenahilloakin keittelemään.

PikkuVekarassa pyrimme opettelemaan terveitä elämäntapoja kokonaisvaltaisesti. Ruokailu ja ruokailutavat ovatkin tietysti iso osa terveitä elämäntapoja. Olemme myös pohtineet miksi uusien makujen maistelu on tärkeää, sekä lasten tasolla puhuneet liiallisen sokerin ja rasvan haitoista ja toisaalta vitamiinien saannin tärkeydestä. Olemme kannustaneet lapsia vihannesten ja hedelmien maisteluun ja miettineet miten hyvä ruoka ja liikunnallinen elämäntapa tekevät meille hyvän olon ja reippaan mielen.

Herukkapensaan istutuspuuhissa keväällä 2015.


Syntymäpäiviä olemme yhdessä vanhempien kanssa päättäneet juhlistaa yhteisellä hetkellä laulaen ja onnitellen, ilman kotoa tuotuja herkkuja. Kotonahan synttäreitä kuitenkin juhlitaan myös ja mikäli jokainen lapsi toisi syntymäpäivänään keksejä tai karkkeja, nousisi herkkujen määrä yli kahdenkymmenen lapsen ryhmässä nopeasti suureksi. Yhteisiin juhliin kuten joulujuhliin, äitien- ja isänpäiväjuhliin, pääsiäisjuhliin ynnä muihin valmistamme yleensä itse lasten kanssa tarjottavaa, kuten marjapiirakkaa, mokkapaloja, pullaa tai pipareita.

Yhdessä leipominen on hirmu hauskaa ja itse tekemällä opimme myös mitä herkkumme sisältävät! Yhteistyö on lisäksi tärkeä taito oppia jo lapsena tulevaisuutta ajatellen.

Terveisin,
PikkuVekaran väki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti